Lambda fotoprint komt tot stand nadat een beeld digitaal wordt belicht in RGB met lasers voor rood, blauw en groen licht op lichtgevoelig fotografisch materiaal. Het belichtte materiaal wordt vervolgens in een ontwikkelmachine met ontwikkelaar en bleek ontwikkeld en gefixeerd.
Wat gebeurt er nu eigenlijk met het afval van deze twee soorten fotochemie?
De fotografische restvloeistoffen worden vanuit de ontwikkelmachines direct doorgepompt naar hiervoor speciaal gemaakte grote vaten.
Als de vaten vol raken worden deze leeggepompt en meegenomen door een erkende inzamelaar en verwerker van industriële afvalstoffen in België die gespecialiseerd is in de terugwinning van nikkel, koper, tin en zilver. Het beschikt natuurlijk over een uitgebreide milieuvergunning voor de opslag/overslag en verwerking van gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen.
Bij afvalverwerking worden de verschillende verwerkingsmanieren onder een bepaalde R of D-code geschaard, R staat voor recovery en D voor disposal. Bij R-toepassingen is er dus sprake van een vorm van recycling en bij D-toepassingen is er sprake van verwijdering (storten, verbranden, lozen).
Ons afval van fotochemie wordt 100% verwerkt via louter R-toepassingen.
Fotochemie bestaat voor ± 95% uit water en ± 5% uit chemie. Uit deze 5% chemie wordt In België eerst het zilver gescheiden.
Het restant wordt gestuurd naar het in Duitsland landelijk opererende afvalbeheer bedrijvengroep EVG. Zij gebruiken geavanceerde chemisch-fysische behandelingssystemen en hebben nadrukkelijk afgezien van klassieke verbrandingssystemen om het milieu te beschermen. Door secundaire materialen binnen het proces terug te winnen kunnen ze worden teruggevoerd in de economische cyclus. De restvloeistof wordt dus ook via een R-toepassing verwerkt.
Eerst wordt de afgewerkte oplossing gefilterd om alle resterende metaaldeeltjes eruit te halen. Daarna wordt bij het laatste restant van fotochemie stikstof toegevoegd en wordt het uiteindelijke nieuwe product genaamd Kontranox geleverd aan de cementindustrie. Hier wordt Kontranox gebruikt in cementovens ten behoeve van de reductie van NOx-emissies (stikstofoxyde-uitstoot).
Er kan dus worden gezegd dat de fotografische vloeistoffen die bij ons vrijkomen volledig worden verwerkt via R-toepassingen, waarbij geen restafval overblijft.